måndag 18 januari 2016

Snabb repetition av historien fram t.o.m Vasatiden

Under de första lektionerna i historia har vi snabbt repeterat historien från Vikingatiden fram till att Vasatiden slutar, utifrån en tidslinje som gör det enklare för er elever att förstå vilken tid vi pratar om och vad som kännetecknar den tiden i stora drag utifrån några utvecklingslinjer. 

Vi har tittat på tre stora utvecklingslinjer
Levnadsvillkor - språk, mat och kvinnans roll i samhället.
Politik - makt, styrelseskick
Migration - hur människor flyttar in och ut ur landet.


Vikingatiden: Man talade fornsvenska, använde runor som ristades i klippblock. Man åt rovor, ärtgröt, torkad mat. Man jagade och fiskade. Kvinnan hade ansvar för hushållet, barnen och maten. När mannen var ute på vikingatåg hade kvinnan ett stort ansvar hemma.
Vikingahövdingen bestämde enväldigt i vikingabyn. Jämför med landshövdingarna i länen idag. Ätten/släkten, familjen höll ihop och man försvarade familjen mot angrepp. Senare så valde hövdingar i närliggande byar/områden sin egen kung, stiftade egna lagar i egna små riken.
Män stannade ibland utomlands vid vikingatågen, fångar togs med till Sverige som trälar från t ex Frankrike. Missionärer kom till Norden från England och Tyskland för att kristna vikingarna.

Medeltiden: Svenskan blir mer utpräglad. Latinet gör sitt intåg som både talat språk i kyrkorna och som skriftspråk (Bibeln på latin). Prästerna talar på latin under mässan (talar med Gud) och på svenska under predikan när de talar till folket. Kyrkan hade stor makt över folket och över kungen (Gud har sagt att...). 
I byarna började man använda sig av "byastämma" där byborna gick samman och bestämde tillsammans när åkrar skulle sås eller skördas, eller om en kyrka/kvarn skulle byggas osv. Man levde av vad jordbruket gav, t ex rovor, korn samt vad husdjuren gav. Även jakt och fiske.
Kvinnan skötte hem och hushåll. Mannen bestämde över kvinnan både som ogift dotter och när kvinnan gifte sig så bestämde maken över henne.
De fyra stånden: Adel, präster, borgare och bönder. Man är bonde, kan inte bli något annat. Du föds in i ståndet och du gifter dig med personer från samma stånd. Adelsmän gifter sig inte med kvinnor från en borgarfamilj t ex. 
Sverige får invandring av tyska hantverkare som var skickliga på sitt hantverk. Handelsmän flyttar in och ut ur landet. Marknaderna runt Östersjön är viktiga.

Vasatiden: Sverige blir ett självständigt land och kungen får större makt. Gustav Vasa gör kyrkan till statskyrka och tar makten, blir chef över kyrkan. Han behöver pengar till staten och kyrkan har stora tillgångar i form av mark, skog och slott samt det som bönderna betalar i form av tionde. Han bestämmer att Bibeln ska översättas till svenska och att både mässan och predikan ska ske på svenska. Kyrkan reformeras och den Lutherska läran införs i Sverige. Påven (katolikerna) får allt mindre makt i de nordiska länderna.
Kungen skickar ut meddelanden/nya bestämmelser/lagar till folket via kyrkorna som prästerna läser upp. 
Gustav Vasa bestämmer även att tronen ska ärvas inom familjen av sönerna.
Kvinnan sköter hem och hushåll, inget att säga till om. Mat kommer från jordbruket i allt större utsträckning.
Finländare invandrar och bosätter sig ofta i Mälardalen (dvs Stockholmstrakten), även Romer börjar bosätta sig i Sverige.

Avslutningsvis tittar vi på ett avsnitt ur "Tusen år till julafton" som handlar om de fyra stånden. Det kan du se här: 
http://www.svtplay.se/video/5209396/julkalendern-tusen-ar-till-julafton/julkalendern-tusen-ar-till-julafton-avsnitt-8



lördag 9 januari 2016

Välkommen till sista terminen på mellanstadiet!

Nu ska jag berätta om den här SO-bloggen och vad du kommer att hitta här.

Här kommer jag att skriva om det vi gör eller ska göra på lektionerna i SO under våren. Om du får en läxa eller behöver repetera något så hittar du material här. Om vi har tittat på en liten film så finns länken här ifall du vill titta på den igen t ex. Ibland kanske du får en läxa som kan vara att titta på en kort film innan vi har lektionen, för att vi sedan ska kunna arbeta med innehållet på lektionstid.

Här kommer jag även att publicera saker som vi arbetar med i de olika grupperna, dels för att du själv ska kunna återkoppla till det vi arbetat med, dels för att dina föräldrar ska få del av skolarbetet.

Vi ska börja vårterminens arbete med att kliva in i svenska historien igen. Vi startar arbetet med Stormaktstiden (1611-1718) för att sedan gå vidare till Frihetstiden (1719-1772). Vi kommer att titta på filmer, läsa i boken, diskutera, göra en fördjupning om en historisk person och avsluta med ett prov för att jag ska kunna bedöma vad du kan.

Sedan ska vi även arbeta färdigt med Europa i geografin, jobba med ekonomi i samhällskunskap och lära oss om de två sista världsreligionerna; buddhism och hinduism. Det blir en intensiv och lärorik vår!
Jag hoppas att du kommer att använda dig av bloggen eftersom den blir till hjälp i ditt eget lärande.

/ Eva